Gällnö ligger beläget i mellersta Skärgården utanför Värmdölandet cirka 90 minuters båtfärd från centrala Stockholm. Trots närheten till storstadspulsen är ett besök på Gällnö så långt ifrån storstadsstressen man kan komma. Den välbevarade gamla skärgårdsbebyggelsen gör dig påmind om en annan tid.

En av gårdarna bedriver fortfarande lantbruk och på de lummiga ängarna betar djuren fritt. Hagarna blandas också med skog, klippor och badstränder som passar små som stora. För dig som vill utforska ön ordentligt finns det fina gång- och cykelstigar. På den fyra kilometer långa Gällnöstigen kan man lära sig om Gällnös historia samt om flora och fauna.  Långt in i skogen finns också en gammal ryssugn som minner om ryssarnas härjningar i Skärgården 1709.

Under våren råder här lugnet och tystnaden, men det är också den årstid då Gällnö är som vackrast. Nere i Gällnö by blommar körsbärsträden och äppelträden sida vid sida och utanför handelsboden står två förväntansfulla handlare och förbereder inför en kommande säsong.

När sommaren äntligen kommer blir det full fart på Gällnö. Till vandrahemmet kommer gäster från världens alla hörn och Torsviken fylls upp av motorbåtar och segelbåtar. Stockholmarna kommer ut till sina sommarhus och under ett par månader förvandlas den annars så stilla byn till en liten metropol med bar, handelsbod och café. Under äppelträden vid baren kan man slå sig ner för att äta en bit mat eller bara ta ett glas vin. I caféet bjuds det på hembakt kaffebröd och nyrostat kaffe från Waxholm.

I slutet av augusti när skolorna sätter igång återgår lugnet till Gällnö, sommargästerna börjar ge sig tillbaka till storstaden i samma takt som skogarna börjar fyllas med svamp. Hösten på Gällnö är kanske den tid vi gillar mest på Gällnö, här kan man göra allt det där som hör hösten till, så som skogspromenader, fiske och långa bastubad.

Under vinter är vandrahemmet, handelsboden och baren stängd. De 20-tal personer som bor permanent på Gällnö får då mat levererad en gång i veckan från Möja. Några av dem pendlar dagligen till sina arbeten i Stockholm samtidigt som andra sällan lämnar ön. Om vintern kommer i all sin kraft och isarna lägger sig så öppnas en helt ny värld där man kan gå mellan kobbarna och över annars svårtillgängliga ängar och hagar.

Alla årstider på Gällnö har sin charm och vi hoppas att fler ska få upp ögonen för hur härligt det kan vara i Skärgården utanför sommaren.

Hoppas vi ses!

Robin & Jonas