Om Gällnö

Gällnö ligger i mellersta delen av Stockholms skärgård, bara en dryg timmes resa från centrala Stockholm. Både Waxholmsbolaget och Cinderellabåtarna har båtar från centrala Stockholm till Gällnö, resan tar knappt två timmar. Det går också enkelt att ta sig kollektivt eller med bil till Boda på Värmdö och därifrån ta en kort båtresa till Gällnö. Trots närheten till storstadspulsen är ett besök på Gällnö så långt ifrån storstadsstressen du kan komma. Grusvägarna är bilfria och badklipporna varma.

På Gällnö är den gamla genuina skärgårdsbebyggelsen väl bevarad och gör dig påmind om en annan tid. En gård bedriver fortfarande lantbruk och på de lummiga ängarna betar djuren fritt. Hagarna blandas också med skog, klippor och badstränder som passar små som stora.

Vandrarhemmet

Vandrarhemmet ligger i utkanten av Gällnöby ett par minuters promenad från Gällnö Handelsbod och våran sommarrestaurang, det är heller inte mycket längre till närmaste badplats. Här bor du i röda stugor i nära anslutning till den stora historiska byggnaden som huserade öns gamla skola fram till 1960. Numera inrymmer byggnaden ett nyrenoverat gemensamt gästkök och den fina gamla skolsalen med kakelugn och soffgrupp fungerar idag som matsal och sällskapsrum för vandrarhemmets gäster.


Framför stugorna finns en stor gräsplan med fotbollsmål, studsmatta och bänkar med utsikt över betesmarkerna och viken som blänker i solnedgången. På gårdsplanen framför huvudbyggnaden finns också en murad plats för grillning och massor med plats för både umgänge, lek och träning.

Utforska ön

Skärgårdsbåten lägger till vid Gällnö brygga. Därifrån slingrar en grusväg mot Gällnöby. Vandrarhemmet ligger ca 1,2 km från bryggan. Vid bryggan finns ett par dragkärror att låna för bagaget.

Gällnö Handelsbod ligger i anslutning till en gästbrygga som är till för de kunder som ska handla eller besöka restaurangen. Ska man ligga med båt lite längre tid så finns det en fin skyddad naturhamn uppe vid Torsviken på sydvästra sidan av ön, cirka 15 minuters promenad från byn. Här ligger också en av öns badplatser. En annan fin badstrand hittar man 15 minuter promenad norröver från byn, Landsgrunderna.

För dig som vill utforska ön ordentligt finns det fina och gång- och cykelstigar som sträcker sig från västra till östra sidan av ön. På den fyra kilometer långa Gällnöstigen kan man lära sig om Gällnös historia samt om flora och fauna. Långt in i skogen finns också en gammal ryssugn som minner om ryssarnas härjningar i Skärgården 1709. Gällnö är ungefär 500 hektar stor och ca 8 km lång.

Hoppas vi ses!